Begravning med urna

I Sverige är det väldigt vanligt idag att man väljer att kremera den avlidnes kropp. Faktum är att kremeringen görs på ungefär 70% av alla de som avlider i landet. Denna siffra växer sig också högre och högre för varje år som går. Kremering är även en växande trend i andra delar av världen, inte minst i Japan där antalet procent som kremeras till och med är högre än den siffra vi har i Sverige. 

Något som många däremot inte riktigt fått grepp om är hur man arrangerar en begravningsceremoni om kroppen kremeras. Då är det rätt många som tror att det ju då inte finns något att hålla ceremonin för i och med att den avlidnes kropp är bränd till aska. Där ska vi dock förklara hur det ligger till. 

Olika valmöjligheter vid kremering 

Trots att den avlidnes kropp kremeras finns det goda möjligheter när det kommer till att arrangera en begravningsceremoni. Ni kan nämligen välja mellan att ha begravningsceremonin före eller efter kremeringen, beroende på vad ni själva föredrar och anser passar.

Det innebär att det finns en möjlighet att arrangera en ceremoni för den avlidne som ligger i kistan. Så länge ceremonin sker rätt omgående efter dödsfallet inträffade, så att kremeringen kan ske inom 30 dagar, kan kremering av kroppen göras efteråt. Det blir dock även allt vanligare att man har en begravningsakt med urna. 

Urnbegravning – kremering sker innan begravningsceremonin

Om man väljer att kremera kroppen innan begravningsceremonin innebär det att begravningen kommer att göras med en urna. Detta kallas även för urnbegravning. Istället för att man vid begravningsceremonin har kistan med den avlidne i rummet så har man urnan med den avlidnes aska.  

En urnbegravning kan genomföras oavsett om det ska vara en kyrklig eller borgerlig begravning. Precis som kistan kommer urnan att stå placerad i rummet kan därmed dekoreras med blommor eller andra personliga tillhörigheter. Vill du kan du sen välja att gravsätta urnan direkt i samband med begravningsceremonin. Det kan man inte göra då den avlidne begravs i kista.